Bismillahirrahmanirrahim.
Allah
berfirman dalam surah Al-Ma’idah,ayat 88 :
“Dan
makanlah makanan yang halal lagi baik daripada apa yang telah Allah rezekikan
kepadamu,dan bertakwalah kepada Allah yang kamu beriman denganNya.”
Setelah sekian lama memikirkan resepi yang sesuai dan menarik untuk
dikongsikan, insyaAllah kali ini saya ingin berkongsi resepi Snow Cheese
Cake.Idea untuk berkongsi resepi Snow Cheese Cake ini muncul setelah kawan saya
mencuba resepi ini.Dan ternyata hasilnya sangat sedap dan memuaskan.Dan bagi
penggemar tegar cheese cake,bolehlah mencuba resepi ini.
RESEPI
SNOW CHEESE CAKE
resepi
oleh : hanamemories.blogspot.com &
salamisimon1.blogspot.com
Bahan-bahan
Untuk Kek:
·
4 keping slice cheese
·
170ml susu segar
·
70g butter
·
80g gula halus
·
80g tepung gandum ayak
·
4 biji telur
·
1sudu kecil esen vanilla
Untuk Topping
·
250g cream cheese
·
1/2 tin susu
pekat
·
1/2 ketul keju cheddar kraf
Bahan-bahan untuk Cream Cheese Filling:
500 gram cream cheese
150 gram gula icing
1/4 sudu teh garam halus
100 gram UHT Whipping Cream - diputar
Cara untuk Cream Cheese Filling:
1. Putar cream cheese bersama gula icing & garam
hingga licin.
2. Masukkan whipping cream yang telah diputar dan
gaul sehingga rata.
Cara-cara
·Untuk kek-siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau
hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
·Asingkan putih dan kuning telur.
Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan
tak jatuh).
·Kemudian pukul kuning telur dan
esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan
sederhana.
·Masukkan campuran susu segar, butter
dan slice cheese tadi. Kacau menggunakan whisk.
·Kemudian masukkan tepung sedikit
demi sedikit sehingga sebati.
·Ambil 1/3 daripada putih telur
dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur.Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit.
Kaup balik sebati.(jangan over, adunan
agak ringan dan pekat)
·Griss loyang dengan butter dan
ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dengan baking paper)
·Tuang adunan ke dalam loyang dan
bakar secara waterbath.
·Bakar suhu 160 api atas bawah
selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2).
Uji kek sebelum keluarkan dari oven.
·Sejukkan dahulu kek kemudian
potong tengah dua bahagian.Sapukan Cream Cheese Filling di permukaan lapisan pertama.
·Untuk
Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga
sebati. Sapukan ke atas kek dan
taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.Boleh juga gunakan
Cream Cheese Filling sebagai topping.
Rasulullah
Saw berkata kepada Umar bin Abi Salamah, “Wahai anak, ucapkanlah Bismillah dan
makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah dari apa yang ada di hadapanmu”.
(HR. Bukhari).
Selamat
mencuba =)
Penulis,
Mya.
Medical University of Warsaw
No comments:
Post a Comment