Mar 30, 2010

MASA DEPAN ISLAM


Click to join msianpln

Sumber: WARSAW VOICE



Artikel di atas di petik dari sebuah akhbar, nampaknya pembinaan masjid di Warsaw oleh Polish Muslim League cuba dihalang oleh mereka yang takut akan perkembangan Islam di Poland.

Mengikut berita yang diterima, masjid baru ini bakal menjadi Islamic center dan memiliki dewan sembahyang dan kelas-kelas untuk kanak-kanak Muslim di sini belajar.

Mari kita bantu saudara-saudara kita. Mari kita jadi tonggak untuk Islam. Sama-sama kita banyakkan doa demi doa agar masjid ini berjaya disiapkan tanpa sebarang tentangan. Supaya Islam terus kembang mekar di bumi Poland ini. i/Allah.

Mar 28, 2010

INGATAN BUAT KITA

Photobucket

UWAGA! Spring Camp Poland 2010 is coming!

Assalamualaikum semua!


Apa khabar seme!Alhamdulillah,segala puji bagi Allah..bumi Poland dh semakin menghijau and ceria!semoga kita pun ceria jgak hendaknya disamping menyambut kedatangan musim bunga yg menjelang..hohoho

Allah berfirman:

"ketahuilah bahawa Allah yang menghidupkan bumi setelah matinya(kering).Sungguh telah Kami jelaskan kepadamu tanda-tanda (kebesaran Kami)agar kamu mengerti" 57:17

Oleh itu, marilah kte sama-sama melafazkan kesyukuran yang tak terhingga diatas pemberian-Nya yg begitu bermakna.Alhamdulillah

Yosh!sebut pasal spring!insyaAllah msti masing-masing skang tengah excited menunggu hari yang akan menjelang tiba tak lama lagi..Spring Camp Poland 2010!


v(^o^)v

masing-masing mesti tengah blur2 @_@ kan pasal spring camp ni..(cane nk g sana?nk bawak ape?apa aktiviti dia?our great chef nk masak ape?

So..below this are some details about the coming soon Spring Camp!

Pengangkutan:
InsyaAllah pada 5 April 2010,bertempat di depan Palace of Culture(kat parking space berhadapan dengan H&M Galeria Centrum)..insya Allah kte akn naik bus!yay!hope seme orng bleh la berkumpul pada pukul 7.30 pagi..so dalam kol 8.00 pagi insya Allah dah bleh bertolak: oh ya don't forget to baca doa naik kenderaan before bertolak!

Apa nak bawak??:
Hah..cam bese
1.Barang-barang keperluan(baju,suar,kasut yg sesuai untuk berlari2,ubat gigi,berus gigi etc)
2.Sleeping Bag for muslimah-muslimah sekalian(klau tanak tido kesejukanlaa)
3.The most Important thing!------>PASPORT/KARTA POBYTO(betul ke eja?)
4.Of course our pegangan hidup AL-QURAN (lain2 cam mathurat,hadis 40, etc)
5.Hati dan jiwa yang Ikhlas insya Allah

okie!tu je stakat ni..hope kalau ad sapa2 yg masih blurr2x lagi bleh la masing2 tanya kat abang2 n kakak2 sekalian..

semoga Spring Camp kali ni ,marilah kte sama2 mencipta memory yang penuh bermakna!insya Allah..




(^_^) v






video

Mar 21, 2010

Debunking Evolution

We all know Mr Charles Darwin right? For most medical students, he seems to be an icon of biology, God forbid us though. His evolution theory (or might I say hypothesis) of natural selection, which states that modern species are the products of an extensive process that began over three billion years ago with simple single-celled organisms, became somewhat like the holy grail of science.

Doubting evolution seems blasphemous for the religion of science that has so much been embedded within the nonbelievers. As the geneticist Theodosius Dobzhansky wrote 37 years ago, “Nothing in biology makes sense, except in the light of evolution.” Such bold statements indeed, however, what are his basis? Let’s dare to question them, the nonbelievers, and may they open their eyes, ears, minds and hearts to the undeniable path. I mean, they did believe the world was flat, and that I must say was an embarrassing moment for human history.

Evolution in this context mixes 2 things together, one real and one imaginary. Microevolution (variation) and macroevolution. This is how the latter works. Basically, for any changes to happen, rare DNA mutations have to occur that would enhance the creature’s ability to survive and thus produce better offspring (natural selection). Now if we remember , the rate of DNA mutation is approximately 10 to the power of 8.

This would actually seem feasible if only one gene is needed to alter and control one part. However truth be told that cells are very sophisticated, having intricate structures and connections. Changing one aspect would mean you need to change many others. For example, if lets say a beneficial protein were to evolve and exist, the gene that is needed to control and regulate this protein has to also evolve.

What’s more is, most of the time, its not only just one gene but several. And they all have to simultaneously mutate, at the right time. Above all, the mutations must be beneficial, none of the destructives ones. The key to evolution thought is, it happens all by pure chance. Also we must note that destructive mutations occur more than good ones, and even if good mutations occurred, could you guarantee that the mutation would not be fixed by the repairing mechanism? Furthermore, they have to happen in the germ cells for it to be passed on.

Subhanallah! Such perfection in His Creations!
And Allah, All Might and Power to Thee, stated and questioned us in the Quran:
He Who created the seven heavens one above another: You can see no fault in the creation of the Most Gracious. So turn your vision again: seest thou any flaw?
Then look again and yet again, your sight will return to you in a state of humiliation and worn out.
(chapter 67 al mulk: verse 3-4)

We all know that statistics is not our favorite subject, but simply it seems physically impossible. Just imagine, you tying a hammer to the wagging tail of a dog, leaving all the materials to make a building on the ground. From nails, boards, windows, cement, paint. Let the dog wander as long as you please, 3 billion years maybe, and presto you have the didactic centre, beautifully made with all aspect of function in place. A bit far fetched, is it not? As human beings, we can not even create anything nearly as good as a bird, thus could pure chance have done what we see today?

Subhanallah! Such vile accusations men throw to Allah. Degrading such an impeccable Creator to the state of non-existence! Astaghfirullah! (Forgive us Allah) Glory to Thee Ya Allah.

Seest thou not that it is God Whose praises all beings in the heavens and on earth do celebrate, and the birds (of the air) with wings outspread? Each one knows its own (mode of) prayer and praise. And God knows well all that they do.
(chapter 24 an-nur: 41)

An entry in the well respected evolutionist journal, Nature: "Darwin anticipated that microevolution would be a process of continuous and gradual change. The term macroevolution, by contrast, refers to the origin of new species and divisions of the taxonomic hierarchy above the species level, and also to the origin of complex adaptations, such as the vertebrate eye.


Macroevolution posed a problem to Darwin because his principle of descent with modification predicts gradual transitions between small-scale adaptive changes in populations and these larger-scale phenomena, yet there is little evidence for such transitions in nature. Instead, the natural world is often characterized by gaps, or discontinuities. One type of gap relates to the existence of 'organs of extreme perfection', such as the eye, or morphological innovations, such as wings, both of which are found fully formed in present-day organisms without leaving evidence of how they evolved."-- Reznick, David N., Robert E. Ricklefs. 12 February 2009. Darwin's bridge between microevolution and macroevolution. Nature, Vol. 457, pp. 837-842.


Subhanallah!
Then which of the favours of your Lord will you deny?
(chapter 55 ar-rahman: 13, 16, 18….)


Astaghfirullah. I deny not any of Your favours , Ya Allah. Forgive us, of our past sins.
We beseech You not to humiliate us on the Day of Reckoning.


This year marks the 151st anniversary of the most incendiary book of science, The Origin of Species. Almost 2 centuries have passed, and so much advancement we have seen in science, especially of late.

There is no God but the One God. And Rasulullah, sent to us as His messenger. There has never been any doubt, just our ignorance. Let us return to Him and call upon others to do the same.


Mar 20, 2010

BAGAIMANA KITA?

Photobucket

Dari Abu Hurairah r.a. berkata: Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Demi Allah, sesungguhnya saya itu niscayalah memohonkan pengampunan kepada
Allah serta bertaubat kepadaNya dalam sehari lebih dari tujuh puluh kali." (Riwayat Bukhari)

Dari Aghar bin Yasar al-Muzani r.a. katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Hai sekalian manusia, bertaubatlah kepada Allah dan mohonlah pengampunan
daripadaNya, kerana sesungguhnya saya ini bertaubat dalam sehari seratus kali."
(Riwayat Muslim)


Rasulullah saw junjungan besar kita yang maksum dan telah confirm tempatnya disyurga pun 70/100 memohon ampun kpd Allat swt.

Bagaimana pula kita yang tidak pernah terlepas dari melakukan dosa? Sentiasakah kita atau hanya di saat dirundung hiba, menadah tangan memohon ampun?

Begitu banyak silap dan salah semasa hidup ini, adakah masih ada keampunan buat diri ini?


Dari Abu Said, yaitu Sa'ad bin Sinan al-Khudri r.a. bahwasanya Nabiullah s.a.w.
bersabda:"Ada seorang lelaki dari golongan ummat yang sebelummu telah membunuh sembilan puluh sembilan manusia, kemudian ia menanyakan tentang orang yang teralim dari penduduk bumi, ialu ia ditunjukkan pada seorang pendeta.

lapun mendatanginya dan selanjutnya berkata bahwa sesungguhnya ia telah membunuh sembilanpuluh sembilan manusia, apakah masih diterima untuk bertaubat. Pendeta itu menjawab: "Tidak dapat." Kemudian pendeta itu dibunuhnya sekali dan dengan demikian ia telah menyempurnakan jumlah seratus dengan ditambah seorang lagi itu.

Lalu ia bertanya lagi tentang orang yang teralim dari penduduk bumi, kemudian ditunjukkan pada seorang yang alim, selanjutnya ia mengatakan bahwa sesungguhnya ia telah membunuh seratus manusia, apakah masi'h diterima taubatnya. Orang alim itu menjawab: "Ya, masih dapat. Siapa yang dapat menghalang-halangi antara dirinya dengan taubat itu. Pergilah engkau ke tanah begini-begini, sebab di situ ada beberapa kelompok manusia yang sama menyembah Allah Ta'ala, maka menyembahlah engkau kepada Allah itu bersama-sama dengan mereka dan janganlah engkau kembali ke tanahmu sendiri, sebab tanahmu adalah negeri yang buruk."

Orang itu terus pergi sehingga di waktu ia telah sampai separuh perjalanan, tiba-tiba ia didatangi oleh kematian. Kemudian bertengkarlah untuk mempersoalkan diri orang tadi malaikat kerahmatan dan malaikat siksaan - yakni yang bertugas memberikan kerahmatan dan bertugas memberikan siksa, malaikat kerahmatan berkata: "Orang ini telah datang untuk bertaubat sambil menghadapkan hatinya kepada Allah Ta'ala." Malaikat siksaan berkata: "Bahwasanya orang ini sama sekali belum pernah melakukan kebaikan sedikitpun."

Selanjutnya ada seorang malaikat yang mendatangi mereka dalam bentuk seorang manusia, lalu ia dijadikan sebagai pemisah antara malaikat-malaikat yang berselisih tadi, yakni dijadikan hakim pemutusnya - untuk menetapkan mana yang benar. Ia berkata: "Ukurlah olehmu semua antara dua tempat di bumi itu, ke mana ia lebih dekat letaknya, maka orang ini adalah untuknya - maksudnya jikalau lebih dekat ke arah bumi yang dituju untuk melaksanakan taubatnya, maka ia adalah milik malaikat kerahmatan dan jikalau lebih dekat dengan bumi asalnya maka ia adalah milik malaikat siksaan."

Malaikat-malaikat itu mengukur, kemudian didapatinya bahwa orang tersebut adalah lebih dekat kepada bumi yang dikehendaki -yakni yang dituju untuk melaksanakanbtaubatnya. Oleh sebab itu maka ia dijemputlah oleh malaikat kerahmatan." (Muttafaq 'alaih)


Lihat bagaimana sifat Allah Al-Ghafir, Maha pengampun, sehingga begitu sekali terhadap hambanya. Bagaimana Allah mencintai dan sentiasa memberi peluang kepada hambanya untuk memohon taubat. i/Allah sama-sama kita rebut nikmat dan peluang yang dikurniakan kepada kita. Semoga kita tergolong dalam orang-orang yang berfikir dan bersyukur.

Mar 19, 2010

Banyakkan sunnah, elakkan bidaah...

بسم الله الرحمن الرحيم

asSalam'alaykum semua... Semoga terus dilimpahkan dengan nikmat keimanan kepada Allah SWT & kesihatan untuk beribadah kepadaNYA!

Betapa banyak orang yang lalai dan terlupa akan Sunnah-Sunnah Rasulullah SAW... Bahkan yang tidak perlu pula ditambah. Antara amalan sunnah ialah ketika malam Jum’at atau hari Jum’at, iaitu membaca *surah Al Kahfi. Atau mungkin kebanyakan orang masih belum mengetahui amalan ini. Padahal membaca surah Al Kahfi adalah suatu yang dianjurkan di hari Jum’at karena pahala yang begitu besar sebagaimana berita yang dikabarkan oleh orang yang benar dan membawa ajaran yang benar iaitu Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam.

*Surah ke 18 dalam Al-Quran (110 ayat Makkiyyah), mengandungi pelbagai kisah yang dapat dijadikan iktibar kita, antaranya ; Kisah Ashabul Kahfi, Kisah pertemuan Nabi Musa as dengan Nabi Khidzir as, dan Kisah Dzul Qarnain..

Hadith-hadith yang membicarakan hal ini disertakan sebagai ingatan kita bersama. Semoga bermanfaat, insyaAllah.

Hadith 1 :

مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّورِ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ
“Barangsiapa yang membaca surat Al Kahfi pada malam Jum’at, dia akan disinari cahaya antara dia dan Ka’bah.”
(HR. Ad Darimi. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shohih sebagaimana dalam Shohihul Jami’ no. 6471)

Hadith 2 :

مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ فِى يَوْمِ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّورِ مَا بَيْنَ الْجُمُعَتَيْنِ
“Barangsiapa yang membaca surat Al Kahfi pada hari Jum’at, dia akan disinari cahaya di antara dua Jum’at.”
(HR. An Nasa’i dan Baihaqi. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini shohih sebagaimana dalam Shohihul Jami’ no. 6470)


InsyaAllah, semoga kita semua sentiasa beringat untuk mengamalkan sunnah Rasulullah SAW di hari Jumaat ini. Mungkin kita tidak mampu melakukan kesemua sunnah-sunnah Baginda tersebut, namun jangan ditinggalkan semuanya. Mari berusaha meningkatkan amalan hari demi hari. Jangan pula Sunnah baginda ditinggalkan, Bidaah pula seronok diamalkan...

Dan sunnah Rasulullah SAW yang terbesar yang diwariskan kepada kita semua ialah .......???(12:108) - "S.H." yang telah kita bincangkan bersama, insyaAllah...

Ingatlah... Hidup kita ini bukan untuk 'Dunya' ini tapi untuk 'Akhirah', kerana mengejar dunia akan terus membawa kita kepada ketidakpuasan dan ketidakcukupan.... Wallahu'alam (^_^)...

Lihat siri di bawah! Moga kita semua diberi pencerahan oleh-NYA...



Mar 7, 2010

Shahadatul Haq (apa ertinya shahadah kita ek?)



Assalamualaikum w.b.t kpd semua komuniti muslim di Poland,

Alhamdulillah, bumi Poland semakin indah dengan program2 pengisian bagi melenturkan kembali hati kita yg kadangkala terlalai drp mengingatiNya. Teringat pada satu kata hikmat "Wealth is not about the abundance of possesions but the nourishment of soul..." kekayaan itu, bukanlah diukur dr segi kekayaan material tetapi 'kesuburan' hati kita,.. insyaallah semoga kita bukan sahaja hebat dari segi akademik, tetapi juga hebat sebagai hamba Al-Khaliq... seperti umum tahu, pendaftaran spring camp telah dibuka semalam, semoga semua dapat meluangkan sedikit masa utk mengahadirinya..

Tujuan sy menulis email ini utk mengajak semua sisters di Poland dari batch 1-3 utk sama2 menghadiri program Shahadatul Haq yang akan diadakan pada 12-14 mac (3hari 2 malam) ini di baitul mutaqqin dan Al-jerozolimskie 198-M5 (rumah elle, wani, aida, raidah utk penginapan)..

details program:


1. sisters 3rd batch dijemput hadir pada 12hb mac pkl 8.30 malam ke rumah elfira (al- jerozolimskie 198-m5) utk penginapan.

2. sisters 1st dan 2nd batch dijemput hadir pada 13th dan 14th mac pkl 8.30 pagi ke baitul mutaqqin (rumah brothers), anda boleh menginap di urynow atau di rumah masing2 disebabkan kekurangan tempat tidur di rumah elfira.(minta maaf atas kekurangan tersebut
)

3. utk yang menginap di rumah elfira, sila bawa barang2 peribadi masing2, (baju, toiletries, quran, mathurat serta ubat-ubatan masing2) dan kita akan bertolak ke rumah brothers bersama2 pada 13th dan 14th.

Sebarang pertanyaan bolehlah diutarakan kepada sy mahupun kakak2 naqibah masing2.. insyaallah semoga kita dapat meluangkan dan menginfakkan sedikit masa utk datang... Jom kita lari sekejap daripada exam2

sekian, terima kasih..

~Dan bersegeralah kamu kpd ampunana dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang2 yang bertakwa~ Q3,133

Mar 4, 2010


Assalamualaikum wbt. semua!

PENGUMUMAN!!!! Setelah sekian lama ternanti2... penat lelah menghitung hari...
Pendaftaran SPRING CAMP POLAND - WROCLAW 2010 kini telah dibuka!

Pendaftaran adalah secara online di sini.

Tarikh tutup pendaftaran ialah pada 14Mac.
Sejurus selepas itu, AJK yg bertindak akan mengadakan kutipan yuran sebanyak 60zl.

Sebarang pertanyaan, bolehlah diajukan kepada AJK SCP atau AJK Pendaftarannya, iaitu Nurul Sazwani di sazwani_annie22@yahoo.com

Marilah kita ramai2 mengikuti program ini.
kerana sesungguhnya,
tiada ilmu yg lebih bermanfaat drpd ilmu akhirat.

SPRING CAMP POLAND - WROCLAW 2010
-Bersama membina Ukhuwah-