Nov 29, 2009

Nak BaBy Gurl, Tak Nak BaBy Boy...(^_^)v





(Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh…Entry kalini bertujuan utk membetulkan fakta yang diberi mengenai kisah Saidina Umar R.A sewaktu program kita baru2 ini.…Harap maklum..)



"Sebelum disapa sinar iman

Kau bagaikan singa yang mengganas

Membunuh anak perempuanmu

Tanpa rasa belas dan kasihan

Dipandu hati sekeras batu

Jahiliah yang menyesatkan..."


Tajuk: Aku Hanya Umar

Kumpulan: HIJJAZ



Inilah antara lirik nasyid yg menceritakan ttg sejarah hidup Saidina Umar. Banyak sgt kisah Saidina Umar yg blh kite bincangkan..tp harini, kite nak petik kisah Saidina Umar membunuh anak perempuannya..


Kite sume pun sedia maklum ttg kisah ni kan? Sume tau kan?? kisah ni saaangat la popular..tersebarkan meluas, kat mane2 pun blh dpt, website, blog, even dalam ceramah2 pun ade..


Diceritakan pada waktu Jahiliyyah, Sayyidina Umar r.a. adalah seorang yang sgt berhati keras, sehingga sanggup membunuh anak perempuannya sendiri. Dibawa anaknya ke padang pasir, digalinya lubang, pastu ditanam anak pmpuannya hidup2..Hal ini kerana antara adat orang Jahiliyyah ialah membunuh anak perempuan.






Bro & Sis sekalian,


Kalau kite tgk, sekali imbas, secara tidak langsung kisah ini memperlihatkan bagaimana Islam boleh mengubah hati seseorang itu daripada keras seperti batu sehingga mampu menjadi seorg yg terbilang selepas mendapat Islam.


Namun begitu kawan2 sekalian, adakah kita pasti bahawa sejarah ini berasaskan kepada sumber yang benar-benar sahih??


Dalam hal ini, seorang sarjana Hadith kontemporari, Muhammad Asri Yusoff, telah mengemukakan hujah bahawa sejarah ini adalah salah satu bentuk pemesongan sirah, yang tidak langsung ada asasnya. Muhammad Asri telah membawa hujah-hujah berikut yang boleh mempertikaikan kesahihan cerita ini:


Pertama:


Mengikut sejarah kaum Arab, tidak ada satu pun sumber sejarah yang boleh dipertanggungjawabkan bagi membuktikan bahawa adat menanam anak perempuan hidup-hidup ini dilakukan oleh qabilah Quraisy, dan tidak ada pun sumber yang menyatakan bahawa kabilah Quraisy pernah menanam anak perempuan mereka. Adat ini hanya berlaku dalam masyarakat Arab jahiliyyah oleh SESETENGAH kabilah sahaja iaitu Bani Tamim dan Asad, kerana mereka bimbang kepapaan mereka.


Dalam masyarakat Arab jahiliyyah, terdapat mereka yang amat MENENTANG budaya menanam anak perempuan ini antaranya ialah Sa'sa'ah bin Najiah dan Zaid bin Amar bin Nufail. Dalam Sahih Bukhari disebutkan bahawa Zaid bin Amar bin Nufail tidak terpengaruh dengan masyarakatnya yang menyengutukan Allah dan mengamalkan saki baki ajaran nabi Ibrahim. Beliau pernah berkata, "Jika kamu suka anak perempuan kamu, kamu bolehlah mengambilnya, atau kalau kamu tidak mahu biarkan anak-anak perempuan ini bersama saya. " Dan Zaid bin Amar ini adalah sepupu kepada Umar. Ini membuktikan budaya menanam anak perempuan adalah bukan budaya kaum keluarga Umar.





Bro & Sis yang disayangi,


Point yg kedua:


Saidina Umar telah menggunakan gelaran Abu Hafsin. Sudah menjadi adat kaum Arab menggunakan gelaran dengan anak sulungnya. Gelaran Saidina umar ini merujuk kepada anak perempuan sulungnya iaitu Saiyyidatina Hafsah. Umar mempunyai 9 anak lelaki dan 4 anak perempuan. Daripada isteri pertama Umar,Zainab binti Maz’un beliau mendapat tiga anak iaitu: Hafsah, Abdullah dan Abdul Rahman al-Akbar. Sewaktu Nabi (s.a.w) diutuskan menjadi Nabi, Sayyidina Umar r.a time tu berumur 27 tahun. Anak2 Saidina Umar r.a yang lahir sebelum Islam semuanya MASIH HIDUP. Mereka ialah Ummul Mukminin Hafsah, Abdullah bin Umar dan Abdul Rahman.


Maka di sini anak perempuan manakah yang telah dibunuh oleh Umar??


Dan kalau betul2 beliau bencikan anak perempuan, mengapa Saidina Umar menggunakan gelaran Abu Hafsin(Bapa Hafsah)??







Selain daripada alasan yang disebutkan tadi, adakah logik Sayyidina Umar r.a mengetahui jantina sebenar anaknya hanya setelah anak itu berumur 4 tahun(setelah anak dia hidup dgn dia selama 1460 hari atau 35040 jam)??


Kawan2 sekalian,


Sebenarnya tiada bukti jelas mengatakan Umar telah membunuh anak perempuannya, daripada sumber yang boleh dipercayai. Sumber yang boleh dipercayai dalam erti kata terdapat sanad2

atau sandaran2 yang terdiri daripada perawi2 yang boleh dipercayai. Dalam sahih bukhari, muslim, dan kitab-kitab hadis yang masyhur, tidak ada pun kisah ini.


Dalam kitab Sunan al-Darimi, terdapat kisah seorang lelaki yang mengadap Rasulullah yang mengaku membunuh anak perempuannya, tetapi dia bukanlah Saidina Umar, dan hadis itu sendiri adalah hadis yang munqati' (yang terputus banyak sanad)nya yang jelas tidak diterima sebagai sahih.


P/s: Saya memohon maaf di atas kesilapan info yang diberikan..ape2 pun, moga kite dapat mengambil i’brah dari kesilapan ini..insyaALLAH..tp, nk ditegaskan kat sini, jgn lupa hadis logam kite tu~ manusia akan jadi hebat kalau dia faham islam..insyaALLAH..




Nabi (s.a.w) bersabda,

“Perkara-perkara yang telah dilakukan oleh mereka di zaman jahiliah telah dihapuskan oleh Allah (s.w.t) dengan masuknya mereka ke dalam Islam. Sekarang mulakanlah amalan-amalan yang lain.”

(Sunan Daarimi, jilid 1, ms. 3)


Moga yang memesan lebih mengingati dari yg dipesan..


Wassalam..

Nov 24, 2009

Demi masa!

To those medical students yang super-busy nak khatamkan buku teks neuroanatomy, biochemistry, pathology atau apa2 pon buku yang ada on your study tables tu, let’s do some calculations here :)

Sila refer to calendar dan jam dinding, jam tangan atau jam loceng masing2.

In 1 day, we have 24 hours. Each hour has 60 minutes. Each minute has 60 seconds;

1 x 24 x 60 x 60 = 86 400 seconds in 1 day!

If only every seconds could be converted to 1 zl, we would be millionaires in less than 2 weeks!

We have 86 400 seconds in 1 day, but why people still complaining on how little time they have?

So much to do, so little time, huh?

Wahai kita2 yang asyik takde masa ni, masa ni juga ciptaan Allah Yang Maha Mencipta. Allah menguasai masa dan setiap detik dunia. Allah bersumpah dengan masa dalam firmanNya:

وَالْعَصْرِ (1) إِنَّ الإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ (2) إِلاَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ (3).

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.

(al-‘Asr, 103:1-3)

Melalui 3 ayat ni, jelas lagi bersuluh, ‘Sesungguhnya manusia itu...’ iaitu kita2 la kan.. berada dalam keadaan rugi yg sgt2 rugi. Kalau tak nak rugi, we have to:

1. Beriman:

Beriman kepada Allah, malaikat, kitab, rasul, hari kiamat, qadha & qadar.. eleh, mesti kita2 sume dah hafal dah rukun iman ni kan.. hehe.. tapi ada ‘feel’ tak itu iman? Oopps..

2. Beramal soleh:

Dan katakanlah: “Beramallah kamu, maka Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang yang beriman akan melihat apa yang kamu amalkan; dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Mengetahui perkara-perkara yang ghaib dan yang nyata, kemudian Dia (Allah) akan menerangkan kepada kamu apa yang kamu telah amalkan.”

(al-Taubah 9:105)

Amal soleh bukannya solat, puasa, baca quran je ek. Baca buku medic.. call mommy daddy pon amal soleh gak, insyaAllah..

Sabda Rasulullah SAW,

“Demi Allah yang jiwaku berada di tangan-Nya, kalau kalian sentiasa dalam keadaan seperti ketika bersamaku dan kalian sentiasa berzikir, nescaya para malaikat akan menemani kalian di atas tempat tidur dan juga di jalanan. Akan tetapi wahai Hanzhalah, segala sesuatu ada masanya.” (Baginda mengulanginya tiga kali).

(HR Muslim)

3. Berpesan2 dgn kebenaran dan dgn kesabaran:

Anda2 yang tahu silalah bagitahu kami2 yang tak tahu ni mana salah mana betul.. and ingat2kanlah yang pelupa yang kita kene sabar dalam meghadapi musibah dan dalam mentaati perintah Allah.

Masa adalah satu unsur yang tetap, takleh nak ubah2. 1 jam ada 60 minit je, takleh nak pendekkan jadi 30 minit. 1 hari ada 24 jam je, takleh nak panjangkan jadi 30 jam sebab esok ada test and nak study lebih sket hari ni. Masa takleh nak patah2 balik. Kita yg kene kejar masa sebab masa takkan kejar kita.

‘Benda yang paling jauh adalah masa lampau”.

-Imam Ghazali-

That is the fact, but we act like the time is waiting for us.. mana taknye, lepas Subuh gi sambung tidur sampai 8-9 pagi. Jangan la kerugian waktu pagi yang barakah ini..

Rasulullah SAW pernah berdoa, “Ya Allah! Berkatilah umat aku pada pagi hari”.

(HR Abu Daud)

Dan macam2 lagi la kot yang kita dok buat hari2, bende kecik je kot tapi rupanya bende2 ni la yang curi masa kita, e.g. facebook, Korean/Japanese/American/ Nur Kasih drama.

So kiranya masalah sekarang ni bukanlah salah masa, tapi salah diri sendiri. Takde masa nak baca quran sebab nak baca buku, tapi ada masa nak reply komen kat facebook. Takde masa nak join halaqah, tapi ada masa nak tengok dramas/movies.

We have to learn to prioritise and focus. That’s why we begin every acts with doa and niat, so that our brains could lead us back to the track in case we are distracted by something else.

Sabda Rasulullah SAW,

“Sesungguhnya Allah Ta’ala mengasihi jika seseorang itu beramal, dia beramal dengan cemerlang”.

(HR Baihaqi)

Jangan lokek sedekahkan masa.

“Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendaki-Nya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurnia-Nya, lagi Meliputi ilmu pengetahuan-Nya”.

(al-Baqarah 2:261)

Ayat kat atas ni cerita pasal dividen 700x harta yang diinfakkan. Kalau kita guna analogi yang sama untuk sedekah masa, insyaAllah, dengan masa yang kita luangkan untuk saling mengingati, Allah akan melapangkan masa untuk kita2 sume supaya kita ada masa nak study and buat kerja2 bermanfaat. Ingat, Allah menguasai masa.

Semoga satu jam masa yang kita korbankan untuk duduk berkumpul, mendengar dan memberi peringatan kepada orang lain diberkati oleh Allah. Berkat itu adalah hadiah daripada Allah atas usaha kita yang mungkin tak seberapa, contohnya macam makan sikit tapi kenyang, belajar sikit tapi result exam gempak.

Islam dan study itu seiring sejalan, bukannya seperti main jongkat-jongkit :)

PENGORBANAN, SANGGUPKAH KITA??

pic_2006-12-29_231013.jpg image by pixelcode
Pernahkah kita mengorbankan sesuatu untuk Islam?Sesuatu yang amat kita banga-banggakan di hadapan manusia; sesuatu yang kita khuatiri kerugiannya atau kerusakkannya? Mungkin tatkala kita diminta untuk mengorbankan sesuatu untuk Allah kita akan memberikan sesuatu yang berkualiti buruk atau sesuatu yang tidak kita suka?


Jikalau itu yang terjadi sepatutnya kita malu dengan apa yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim As dan putranya Nabi Ismail As. Sejarah mencatat, bertahun-tahun lamanya Nabi Ibrahim mengharapkan keturunan dari Allah yang akan meneruskan risalah ketauhidan. Dengan izin Allah baginda telah dikurniakan Ismail dikala usianya telah


Seluruh cinta ia hadiahkan atas belahan jiwanya. Namun, rasa cinta itu mesti diuji dengan pengorbanan terhadap Allah yang Maha tinggi. Pada ketika anak itu masih bayi, baginda telah diperintahkan untuk meninggalkannya berserta ibunya , Hajar, di satu lembah yang kering kontang. Kemudian setelah anak itu remaja dia diarahkan oleh Allah dalam mimpinya untuk menyembelih anak itu pula, sebagaimana yang terkandung dalam Al-Furqan

“Maka ketika anak itu sampai (pada umur) sanggup berusaha bersamanya, (Ibrahim) Surah Al-Saffat berkata , “Wahai anakku !Sesungguhnya aku bermimpi bahawa aku menyembelihmu ,” [Surah As- Saffat 37:102].

Bukankah ini merupakan satu ujian yang amat besar? Namun, demi kerana Allah swt, tidak sedikit pun terpancar rasa kesal dan keraguan pada hati Nabi Allah Ibrahim as apabila menerima arahan sebegitu. Bahkan anak beliau sendiri, Nabi Ismail as tidak pernah cuba melarikan diri ketika dikhabarkan perintah ini. Sebaliknya beliau sendiri yang berjalan dengan
rela ke tempat penyembelihan, meminta diikatkan kaki dan tangan agar tidak meronta dan diminta ditutupkan wajah agar ayahnya tidak bersimpati.

"Hai bapakku, kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu; insya Allah kamu akan mendapatiku termasuk orang−orangyang sabar” [37:102]

Saat Nabi Ibrahim akan menyembelih Ismail, nyatalah diantara keduanya kesabaran luarbiasa [37: 103],

kemudian Allah menebusnya dengan sesembelihan yang besar untuk menggantikan pengorbanan yang dilakukan [37:107]



Pelajaran berharga dari peristiwa ini ialah nilai pengorbanan bahwa Allah itu di atas segala−galanya, bahwa Allah tiada tandingan dan tiada duaNya. Pelajaran berharga itu lahir dari orang−orang yang sabar menjalani perintahNya. Mereka ialah orang yang Allah pilih dan
dicatat dalam kitabNya sebagai inspirator kesabaran, kesungguhan berkorban, keteguhan iman, kemurnian cinta dan kesejatian ketaatan dalam melaksanakan perintahNya.


Peristiwa ini menjadi tunjang kepada ibadah qurban yang dilakukan oleh umat islam di serata dunia pada hari ini. Kendatipun begitu, ibadah qurban ini bukanlah semata² meniru perbuatan Nabi Allah Ibrahim dan Ismail as. Ibadah qurban adalah lebih besar dari itu. Sebagaimana Allah memerintahkan Nabi Ibrahim as menyembelih anaknya Ismail, bukanlah kerana Allah inginkan daging atau darah Nabi Ismail as itu akan tetapi hanyalah untuk menguji ketaatan dan kepatuhan serta ketaqwaan Nabi Ibrahim as tehadapNya.


Begitulah juga ibadah qurban yang disyariatkan kepada kita, umat Nabi Muhammad saw. Allah menjelaskan di dalam al-Quran bahawa tidak sampai kepadaNya daging dan darah haiwan sembelihan kita melainkan hanya ketaqwaan kita yang Allah perhatikan. Tidak sepertimana dakwaan kaum Yahudi bahawa asap dari haiwan qurbanan yang dibakar itu yang akan membuat Allah gembira.


Daging-daging sembelihan korban kamu dan darahnya semata-matatidak mencapai keredaan Allah tetapi taqwa kamulah yang dapat mencapainya. Demikianlah Allah telah menundukkannya untuk kamu supaya kamu mengagungkan Allah di atas petunjuk-Nya kepada kamu dan berilah berita gembira kepada orang-orang yang berbuat baik. [Surah al-Haj 22: 37]


Maha Suci Allah dari sifat kekurangan. Bukanlah Allah tidak mengetahui akan takat ketaqwaan dan kepatuhan para nabi terhadapNya. Bahkan tidak wujud satu perkara walau sebesar zarah sekalipun melainkan tidak lepas dari pengetahuan Allah, Tuhan yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Semua ini (arahan kepada Nabi Ibrahim as untuk menyembelih anaknya) bukanlah untuk Allah sebaliknya hanya untuk kebaikan hambaNya itu semata mata. Dengan pengujian yang sebegitu, bagi orang-orang yang tebal imannya, akan bertambah suburlah
ketaqwaan mereka kepada Allah. Apatah lagi sepertimana Nabi Ibrahim as yang mendapat simpati Allah apabila tatkala pedangnya mencecah leher Ismail as, maka Jibrail as telah turun dan meletakkan qibas di tempat Ismail as. Tentu sahaja akan lahir rasa terharu dalam jiwa kedua insan mulia itu melihatkan sifat Maha Pengasih Allah.


Relatifnya dengan kehidupan kita pada hari ini, kita juga dituntut untuk melakukan pengorbanan. Namun pengorbanan yang bagaimana? Adakah cukup setakat dengan menghulurkan leher haiwan ternakan kita? Atau adakah kita juga perlu menyembelih anak kita sebagai bukti ketaqwaan kita? Sesungguhnya tidak! Kerana terdapat banyak perkara yang boleh kita qurbankan di sekeliling kita.

Untungnya kita menjadi umat Nabi Muhammad saw adalah kerana kita dikurniakan tanggungjawab untuk menggalas kerja-kerja para nabi. Itulah tugas menyampaikan, tugas berda’wah. Di dalam mencapai maksud tujuan da’wah ini, tentu sahaja terlalu banyak pengorbanan yang perlu kita lakukan. Dengan tugasan da’wah, tentu saja kita akan kehilangan masa-masa emas kita bersama keluarga. Selain itu, harta dan tenaga juga terpaksa digunakan dengan banyaknya dalam mencapai matlamat. Ini juga dipanggil pengorbanan. Kerana
hakikatnya, walaupun tidak ada daging atau darah haiwan yang dialirkan, kesemua perkara di atas menuntut kita untuk mempamerkan ketaqwaan yang bukan kepalang banyaknya.
Adakah Allah akan mensia-siakan segala pengorbanan yang kita lakukan? Demi Allah tidak! Kerana Allah telah menjanjikan pengakhiran yang baik bagi orangorang yang memperjuangkan
agamaNya dan Allah tidak akan pernah memungkiri janjiNya.

“Wahai orang-orang yang beriman.Mahukah kamu aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? (Yaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahui. Nescaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungaisungai, dan ke tempat-tempat tingaal yang baik di dalam syurgaAdn. Itulah kemenangan yang agung” [as-saff61:10-12]

Sayang sekali terlalu sedikit di kalangan kita yang sudi melakukan pengorbanan demi kerana Allah. Bukan tidak ada tetapi bilangannya terlalu sedikit. Dan bilangan yang sedikit ini pula dicaci dan dihina dengan pelbagai cacian dan penghinaan. Mungkin orang jijik melihat kedhaifan mereka sedangkan pada sisi Allah kedudukan mereka adalah tinggi dan mulia.


Sebaliknya kita lebih cenderung untuk menyanjungi mereka yang bukan sahaja tidak melakukan pengorbanan atas nama da’wah, sebaliknya menggunakan agama sebagai platform untuk mengumpul harta. Astaghfirullahal‘azim… Selain itu, banyak juga terdapat antara kita yang melakukan pengorbanan yang tidak kena pada tempatnya. Mengorbankan masa semata-mata untuk kerjaya, mengorbankan harta semata-mata untuk mencapai kedudukan, mengorbankan tenaga untuk keseronokan dan entah apa-apa lagi bentuk pengorbanan yang akhirnya membawa kepada pengharapan kepada makhluk dan kemurkaan Allah.


Sedangkan hakikat yang sebenar, segala-galanya hanyalah semata-mata atas ketentuan Allah. Marilah kita berdoa semoga kita tidak tergolong dalam golongan manusia yang sia-sia pengorbanannya. Dan marilah juga kita berdoa semoga Allah membukakan pintu hati kita agar lebih mudah untuk berkorban kerana Allah. Sesungguhnya pengorbanan adalah pengujian terhadap takat ketaqwaan. Alangkah baiknya jika dapat kita mencapai ketaqwaan yang tinggi takatnya. Alangkah baiknya jika kita menjadi penghuni syurga yang abadi. AllahuAkbar…

Nov 23, 2009

.:. Dunia Baru Islam .:.


Dunia Baru Islam

Masih basah kenangan indah
Zaman cemerlang era gemilang
Ketika Rasul ada di sisi
Para sahabat mentadbir bumi

Zaman nubuwwah era khulafa'
Islam laksana api yang menyala
Menerangi teman dan juga sahabat
Bahang panasnya membakar lawan

Di celah itulah
Kami mengatur langkah
Membina sebuah thoifah

Di sini bara
Tak pernah padam
Digenggam kukuh
Sebuah azam

Ayuhlah para mujahid
Ayuhlah para mujahidah
Kita tinggalkan zaman fitnah
Agar tertegak kalimatullah
Agar terbangun.....
Dunia Baru Islam

“Perumpamaan orang yang mengajar orang ramai kebaikan tetapi melupakan dirinya sendiri adalah seperti lilin yang memberikan cahaya ke atas orang lain dan (dalam masa yang sama) membiarkan dirinya terbakar”
Mari kita tegakkan dunia baru untuk Islam.. Kalau kita tidak bersama menegakkannya, pasti akan ada insan-insan lain yang melakukannya kerana Islam pasti tertegak. Sama ada kita mahu bersama atau tidak. Mari tingkatkan azam, perbaiki diri, dan bersama menyeru orang lain ke arah kebaikan....Islah Nafsak Wad'u Ghairak.... =)



Manusia tak mengenang budi??

Pernahkah kita terfikir apakah tujuan kita sebenarnya diciptakan ke dunia ini. Sedangkan dari sebesar-besar gunung hingga ke sekecil-kecil semut itu ada tujuan tersendiri, inikan kita yang sempurna dan indah ciptaan-Nya. Maha Suci Allah yang Tidak lengah(lalai) pada ciptaan-Nya.

mountain04.jpg gunung picture by count_floyd2000

Tidak pernah terdetikkah untuk apa kita dijadikan? Adakah manusia sekadar penghias dunia semata-mata. Atau lebih kepada PEROSAK DUNIA?


Maka apakah kamu mengira bahwa kami menciptakan kamu main-main (tanpa ada maksud) dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada kami? (Al-Mu'minun:115)


Jelas bahawa setiap satu ciptaan itu ada tujuannya. Seorang tuan rumah pun akan memarahi orang gajinya (bibik) jika dia tidak tahu tujuan dia diambil bekerja. Apatah lagi kita manusia ciptaan Allah yang menikmati pelbagai nikmat kurniaanNya.



Aku tidak menciptakan jin dan MANUSIA melainkan agar mereka beribadah kepadaku. (az-Zariyat:51)


Allah swt telah berfirman dengan jelas tentang tujuan ini di dalam ayat Al-Quran. Sedarkah kita dengan tugas kita ini?



Dan ingatlah ketika tuhanmu berfirman kepada para malaikat, "Aku ingin menjadikan khalifah di bumi". Mereka berkata " Apakah kau hendak menjadikan orang yang merusak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memuji-Mu dan menyucikan nama-Mu?" Dia berfirman, " Sungguh Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah:30)



Maha suci Allah menjadikan kita sebagai khalifah di muka bumi ini. Betapa berat dan besar amanah, tugas yang perlu kita pikul. Khalifah berperanan mengurus dan mentadbir bumi mengikut hukum Allah yang telah ditetapkan .

Adakah Pengarah sebuah syarikat pembinaan akan merasa gembira dengan kerja-kerja pekerjanya yang membina HOTEL walaupun ditugaskan membina Deretan Rumah kedai?
Adakah kerja keras kita selama ini berusaha untuk mencari kejayaan demi kesenangan sendiri menepati kehendak TUAN KITA INI.


Katakanlah (Muhammad), "Inilah jalanku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan yakin, Mahasuci Allah, dan aku tidak termasuk orang-orang musyrik." (Yusuf:12)


Kita juga berperanan untuk menyambung jejak langkah Rasulullah SAW menyeru manusia ke mencari keredhaan Allah SWT. Malulah kita kepada sang semut yang kerdil andai mereka lebih rajin dan effisien dalam menjalankan tanggungjawabnya. Setelah beraneka rahmat dikurniakan kepada kita dari sihat tubuh badan hingga kepada kebijaksaan dalam pembelajaran, adakah kita masih mahu lari dari tanggungjawab kita ini.

ant.jpg picture by count_floyd2000


Andai satu hari nanti segala jenis pinjaman yang kita miliki seperti kekayaan, kesihatan dan kebijaksaan ditarik adakah kita tidak malu merayu meminta agar ianya dikembalikan. Sedangkan sebelum ini kita tidak pernah peduli tentang TUJUAN ia dipinjamkan kepada kita.


Malangnya kita, jika mengabaikan tanggungjawab kita ini. Pastikah kita dimana tempat kita diakhirat kelak? Dunia hanyalah satu OASIS yang perlu kita tinggalkan setelah menjalankan Tanggungjawab dan tugas yang diberi. Berilah apa saja alasan kerana sesungguhnya hanya DIA yang mengetahui bila saat kita akan kembali padaNYA.

Nov 17, 2009

Bolehkah Berwudhuk Tanpa Menanggalkan Khuf (kasut kulit), al-Jaurab (Stokin), Muq, Kasut, Dan Seumpamanya (Penutup Kaki)

Bolehkah Berwudhuk Tanpa Menanggalkan Khuf (kasut kulit), al-Jaurab (Stokin), Muq, Kasut, Dan Seumpamanya (Penutup Kaki) Berkenaan Khuf (Kasut Yang Diperbuat Daripada Kulit)

1 – Memakai khuf dalam keadaan suci (berwudhuk)

“aku bermusafir bersama Nabi s.a.w. dalam satu perjalanan. Lalu aku ingin membuka menanggalkan khuf Baginda. Kemudian baginda bersabda: Biarkan kedua-duanya. Ini kerana, aku memakainya dalam keadaan kedua-duanya suci. Lalu baginda menyapu di atas kedua-dua khufnya.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tirmidzi, an-Nasai, Abu Daud, Ibn Majah, Ahmad dan ad-Darimi)

Kata imam an-Nawwi rahimahullah:

“…bahawa tidak boleh menyapu khuf kecuali memakainya selepas menyempurnakan wudhuk.” (Rujuk syarh sahih Muslim, jil. 3. 170)

2 – Khuf mestilah dalam keadaan suci (dari najis)

Abu Said al-Khudri r.a. berkata: “Ketika Rasulullah s.a.w. mengimami solat para sahabatnya maka baginda telah menanggalkan kedua-dua belah seliparnya lalu meletakkan kedua-duanya di sebelah kirinya. Apabila para sahabat melihat perbuatan itu, mereka juga menanggalkan selipar mereka.

Setelah selesai solat, baginda bertanya: Mengapa kamu semua menanggalkan selipar kamu? Jawab mereka: Kami telah melihat engkau menanggalkannya lalu kami pun menanggalkan selipar kami.

Sabda Rasulullah s.a.w: Sesungguhnya Jibril telah datang kepadaku memberitahu bahawa terdapat kotoran (najis). Oleh itu, apabila sesorang datang ke masjid, lihatlah selipar mereka. Jika dia melihat ada kotoran atau najis pada seliparnya, sapukanlah ke tanah dan solatlah menggunakan selipar itu.” (Hadis Riwayat Abu Daud, ahmad, ad-Darimi, Ibn Khuzaimah, dan al-Hakim. Disahihkan oleh al-Hakim dan dipersetujui oleh az-Zhahabi dan al-Baohaqi. Juga al-Albani di dalam al-Irwa, m/s. 284)

3 – Sapuan hanya boleh dibuat jika berhadas kecil. Jika hadas besar, wajiblah menanggalkannya dan mandi wajib

Sofwan bin ‘Assal r.a. berkata: “Apabila kami bermusafir, Rasulullah s.a.w. memerintahkan kami agar tidak menanggalkan khuf selama tiga hari tiga malam dan tidak menanggalkannya jika buang air besar, air kecil, dan tidur kecuali kerana junub.” (Riwayat Tirmidzi, Ahmad, an-Nasai’e, Ibn Khuzaimah, Abdul Razzaq, Ibn abi Syaibah, dan al-Baihaqi. Disahasankan oleh al-Albani di dalam al-Irwa, m.s. 104)

Kata al-Imam as-Syaukani r.h.: “Hadis ini merupakan dalil bahawa tidak perlu menanggalkan khuf dalam tempoh yang ditetapkan disebabkan berhadas kecil selagi mana tidak berjunub.” (Nail al-Authar, jil. 1, m.s. 231)

4 – Waktu (sela masa) dibolehkan bagi menyapu khuf

Ali bin Abu Talib r.a. berkata: “Rasulullah s.a.w. menetapkan (tempoh menyapu khuf) tiga hari tiga malam bagi musafir dan sehari semalam ketika bermukim.” (Hadis Riwayat Muslim)

Sheikh Ibn Uthaimin r.h. menjelaskan hal ini sebagai katanya: “Berdasarkan kaedah ini, ia jelas menunjukkan kepada kita bahawa pendapat paling rajih (tepat) adalah permulaan tempoh (hari) sapuan dikira ketika mula menyapu khuf dan bukannya ketika (mula) berhadas.” (Rujuk Syarh al-Mumti’, jil. 1. m.s. 208)

Imam an-Nawawi juga menjelaskan sebagai katanya: “Hadis ini merupakan hujah yang terang dan dalil yang jelas bahawa syarat menyapu khuf telah ditetapkan waktunya, iaitu selama tiga hari tiga malam bagi musafir dan sehari semalam ketika bermukim. Inilah pendapat yang dipegang oleh Abu Hanifah, as-Syafie, Ahmad, dan jumhur ulama terdiri daripada para sahabat serta generasi selepas mereka.” (Rujuk Syarh Sahih Muslim, jil. 3, m.s. 176 dan al-Muhalla, jil. 2, m.s. 87-89)

5 – Kaedah sapuan ke atas khuf

Ali bin Abu Talib r.a. berkata: “Kalaulah hukum-hukum agama ini terbina atas dasar akal, tentulah menyapu di bahagian bawah khuf itu lebih afdhal berbanding atasnya. Aku telah melihat Rasulullah s.a.w. menyapu di atas kedua-dua belah khufnya.” (Hadis Riwayat Abu Daud, ad-Darimi, Daruqutni, al-Baihaqi. Ibnu Hajar mengklasifikasikan sanadnya sebagai sahih. Dan al-Albani turut mensahihkannya di dalam al-Irwa, m/s. 103)

Al-Sha’nani r.h. menjelaskan: “Bahawa hadis ini menunjukkan sapuan hanya di atas khuf dan tidak ada cara selain itu. Jangan sesekali menyapu di bawah khuf.” (Rujuk Subul al-Salam, jil. 1, m/s. 22)

Ibn Qayyim juga menjelaskan: “Rasulullah s.a.w. menyapu di atas kedua-dua belah khufnya. Tidak sahih riwayat mengenai sapuan di bawah khuf kecuali terdapat hadis yang munqati’ (terputus sanadnya). Sedangkan, hadis yang sahih menyatakan sebaliknya.” (Rujuk Zaad al-Ma’ad, jil. 1, m/s. 199)

Al-Auza’i r.a. berkata: “Nabi s.a.w. menyapu dengan kedua-dua belah tapak tangannya di atas kedua-dua belah khufnya sekali sapuan menarik ke atas hingga ke betis.” (Rujuk al-Ausot, jil. 1, m/s. 454)

- Sapu dengan sekali sapuan sahaja:

Al-Fadhl bin Bisyrin berkata: “Aku telah melihat Jabir bin Abdullah berwudhuk lalu menyapu di atas kedua-dua belah khufnya sekali sapuan, iaitu daripada hujung khuf ke atas. Kemudian, dia telah menunaikan solat lima waktu. Katanya: Aku telah melihat Rasulullah s.a.w. melakukan begitu. Oleh itu, aku pun turut melakukan seperti apa yang aku lihat Rasulullah s.a.w. lakukan.” (Rujuk al-Ausot, jil. 1, m/s. 453)

Nafi’ berkata: “Aku telah melihat Ibn Umar r.a. menyapu atas kedua-dua belah khufnya, iaitu sekali sapuan menggunakan kedua-dua belah tangannya. (Rujuk Abdul Razzaq, jil. 1, m/s. 220 dan Ibn al-Mundzir dalam al-Ausot, jil. 1, m/s. 445)

Berkenaan Selain Khuf (Kasut, stokin, dan seumpamanya…)

6 - Bolehkah Menyapu Kepada Sarung Kaki (al-Jaurab) Menggantikan Khuf?

Al-Mughirah bin Syu’bah r.a. berkata: “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah berwudhuk lalu menyapu bahagian atas kedua-dua belah khuf dan seliparnya.” (Hadis Riwayat Abu Daud dan Tirmidzi - sebagai hasan sahih. Juga disahihkan oleh al-Albani di dalam al-Irwa dan Tamam al-Minnah)

Al-Syaukani r.h. berkata: “Hadis telah menunjukkan bahawa boleh menyapu di bahagian atas al-Jaurab.” (Rujuk Nail al-Authar, jil. 1, m/s. 228)

Abu Musa al-‘Asy’ari r.a. berkata: “Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah berwudhuk lalu menyapu bahagian atas kedua-dua belah al-Jaurab dan seliparnya.” (Hadis Riwayat Ibn Majah – Disahihkan oleh al-Albani di dalam Sunan Ibn Majah)

‘Amru bin Huraith r.a. berkata: “aku telah melihat ali bin abu Talib kencing. Kemudian, beliau berwudhuk sambil menyapu di bahagian atas kedua-dua belah al-Jaurab.” (Hadis riwayat Ibn abi syaibah, jil. 1, m/s. 189 dan Ibn al-Mundzir dalam al-Ausot, jil. 1, m/s. 462)

Hammam bin al-Harith r.a. berkata: “Abu Mas’ud telah menyapu di bahagian atas kedua-dua belah al-Jaurab.” (Hadis Riwayat Abdul Razzaq, jil. 1, m/s. 200, Ibn Abi syaibah, jil. 1, m/s. 188 dan Ibn al-Mundzir dalam al-Ausot, jil. 1, m/s. 462)

Menurut Qatadah r.a., bahawa Anas bin Malik r.a. telah berkata: “Rasulullah s.a.w. telah menyapu di bahagian atas kedua-dua belah al-Jaurab.” (Hadis riwayat Abdul Razzaq, jil. 1, m/s. 200, Ibn Abi Syaibah, jil. 1, m/s. 190 dan Ibn al-Mundzir dalam al-Ausot, jil. 1, m/s. 462-463)

Yahya al-Buka’ r.a. pernah mendengar Ibn Umar r.a. berkata: “Menyapu di bahagian atas al-Jaurab sama seperti menyapu di bahagian atas kedua-dua belah khuf.” (Hadis riwayat Abdul Razzaq, jil. 1, m/s. 200, Ibn abi Syaibah, jil. 1, m/s. 189, Ibn al-Mundzir dalam al-Ausot, jil. 1, m/s. 463 dan al-Baihaqi, jil. 1, m/s. 285)

Ibn Taimiyyah r.h. menjelaskan: “Boleh menyapu di bahagian atas al-Jaurab apabila ia digunakan semasa berjalan sama ada diperbuat daripada kulit atau tidak mengikut pendapat ulama adalah yang paling sahih (tepat).” (Rujuk Majmu’ al-Fatawa, jil. 21, m/s. 214-215)

Ibn Qayyim r.h. berkata: “Mengenai keharusan menyapu di bahagian atas al-Jaurab adalah pendapat kebanyakan para ilmuan. Antara mereka yang kami maksudkan adalah terdiri daripada para sahabat, Imam Ahmad, Ishaq bin Rahawaih, Abdullah bin al-Mubarak, Sufyan al-Tsauri, ‘Atho’ bin abi Rabah, al-Hasan al-Basri, Said bin al-Musayyab, dan Abu Yusuf. Kami tidak mengetahui bahawa terdapat sebahagian sahabat mengingkari perbuatan nama-nama yang kami sebutkan.” (Rujuk Tahzib al-Sunan, jil. 1, m/s. 188-189, dan al-syarh al-Mumti’, jil. 1. m/s. 193)

Sheikh ‘Uthaimin r.h. menjelaskan: “Apa sahaja yang dipakai pada kaki sama ada dinamakan khuf, jaurab (stokin), muq, dan seumpamanya, hukum menyapu di bahagian atasnya adalah boleh. Ini kerana, ‘illah (sebab dan tujuan) semua itu adalah sama.” (Rujuk al-Syarh al-Mumti’, jil. 1, m/s. 193)

7 – Bolehkah Menyapu Di Atas Khuf dan al-Jaurab Yang koyak?

Sufyan at-Tsauri r.a. berkata:

“Sapulah di bahagian atas apa sahaja yang dipakai di kaki. Bukankah engkau dapati khuf golongan muhajirin dan ansar berkenaan koyak, uzur, dan lusuh.” (Hadis riwayat abdul Razzaq dan al-Baihaqi)

Sheikh Ibn ‘Uthaimin r.h. berkata: “Pendapat paling rajih (tepat) ialah boleh menyapu bahagian atas al-Jaurab yang koyak atau nipis sehingga menampakkan kulitnya.” (Rujuk Majmu’ Fatawa Ibn ‘Uthaimin, jil. 11, m/s. 167 dan Risalah al-Mashu ‘Ala al-Jaurabain, m/s. 84-86)

8 – Adakah Terbatal Wudhuk Sekiranya Berhadas, Dan Kemudiannya Berwudhuk Semula Berserta Khufnya (dengan memakai khuf) Lalu Membuka Khuf (Selepas Wudhuk)

Ibn Taimiyyah menjelaskan bahawa: “Tidak terbatal wudhuk orang yang menyapu khuf dan serban disebabkan dia menanggalkannya (membuka kasut setelah berwudhuk dengannya; juga bagi serban yang menggantikan sapuan ke atas kepada). Begitu juga tidak terbatal tempohnya disebabkan perbuatan itu. Dia juga tidak wajib menyapu kepala atau membasuh kedua-dua kakinya (selagi masih berada di dalam tempoh sapuan).” (Rujuk al-Ikhtiyarat, m/s. 15, Risalah al-Mas-hu ‘Ala al-Jaurabain, m/s. 86-88 dan majmu’ Fatawa Ibn ‘Uthaimin, jil. 11, m/s. 179)

9 – Terbatalkah Wudhuk Serta-Merta Disebabkan Tempoh Sapuan Telah Tamat?

Sheikh Ibn ‘Uthaimin r.h. berkata: “Wudhuk tidak terbatal disebabkan tempoh sapuan telah tamat. Ini kerana, apa yang ditetapkan oleh Nabi s.a.w. hanyalah tempoh (yang membolehkan) sapuan yang berakhir bukannya tempoh wudhuk berakhir. Baginda langsung tidak menetapkan tempoh suci berakhir (terbatal wudhuk) sehingga kita sanggup mengatakan bahawa apabila tempoh sapuan telah tamat maka wudhuk pun terbatal. Bahkan, apa yang ditetapkan ialah mengenai sapuan. Sepatutnya kita katakan: Apabila tempoh telah tamat, tidak boleh menyapu khuf.

Tetapi, jika kamu menyapu khuf dalam tempoh belum berakhir, engkau berada dalam keadaan suci (berwudhuk). Kamu berada dalam keadaan wudhuk yang sempurna berdasarkan dalil syarak. Setiap perkara yang dilakukan dengan sempurna berdasarkan dalil syarak, sudah tentu tidak membatalkan wudhuk kecuali ada dalil syarak yang lain membuktikan ia terbatal. Sedangkan, tidak ada dalil mengenai perkara itu.” (juk Majmu’ Fatawa Ibn ‘Uthaimin dan Rasa-il al-Sheikh al-‘Uthaimin, jil. 11, m/s. 179 dan Risalah al-Mas-hu ‘Ala al-Jaurabain, m/s. 92-93)

Kesimpulan:

Sheikh al-Muhaddith Muhammad Nashiruddin Al-Albani berkata: “Setelah mengetahui perkara itu, seseorang tidak boleh lagi berbelah bahagi untuk menerima rukhsah (keringanan) ini selepas tsabit hadis mengenainya. Lebih-lebih lagi setelah para sahabat melakukannya.” (Rujuk Risalah al-Mas-hu ‘Ala al-Jaurabain, m/s. 54)

i - Apabila seseorang itu berwudhu’ dengan sempurna lalu kemudian terus memakai kasut dalam keadaan wudhuk (memakai kasut dalam keadaan berwudhuk – suci dari hadas) maka apabila dia hendak mengulangi wudhuknya di kemudian masa dia tidak perlu membasuh kaki dengan air (tidak perlu buka penutup kakinya) tetapi mencukupi dengan menyapu di bahagian atas kasut tersebut.

ii - Syarat kasut yang dipakai adalah sesuatu yang menutupi dari jari-jari kaki sehingga ke buku lali (angkle). Jikalau kasut tersebut tidak mencapai hingga ke buku lali maka memadai dengan memakai sarung kaki yang menutupi buku lalinya itu.

iii - Kebolehan menyapu di atas kasut terhad kepada satu hari penuh bagi orang yang berada di kampung halaman atau tiga hari penuh bagi orang yang berada dalam perjalanan.

Antara Faedah Dan Hikmah Keringanan Daripada Hal Ini:

i – Merupakan contoh keringanan (rukhsah) yang ditunjukkan oleh sunnah Rasulullah s.a.w. yang wajar diikuti.

ii – Memberi keringanan dan kemudahan ketika dalam perjalanan di tempat-tempat yang menyukarkan kita untuk membuka kasut, seperti di dalam hutan, padang pasir yang panas, dan tempat bersalji yang sejuk.

Sumber: Abu Huzaifah Nawawi b. Subandi ( Fiqh & Sunnah)

DIAMBIL DARI http://www.musliminvolgograd.com

Nov 15, 2009

MAKRUH MEMBERI SALAM!!!!


(Dengan nama Allah, Segala puji bagi Allah, Selawat dan salam ke atas Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam, keluarga, sahabat dan para pengikut Baginda)


Situasi yang Dimakruhkan Memberi Salam

Walaupun penyebaran salam itu sangat dituntut, akan tetapi ada tempat dan ketikanya kita dimakruhkan mengucapkannya. Adapun keadaan yang dimakruhkan itu antara lain ialah:

1. Memberi salam kepada orang yang sedang buang air. Dalam hal ini, dimakruhkan memberi salam. Sekiranya orang seperti ini diberi salam, tidak wajib ke atasnya menjawab salam tersebut.

2. Orang yang sedang tidur atau mengantuk.

3. Mengucapkan salam kepada orang yang sedang azan, iqamat dan sembahyang.

4. Orang yang makan sedang makanan berada di mulutnya. Sekiranya dia diberi salam ketika itu, maka tidak wajib ke atasnya menjawab salam itu. Akan tetapi jika dia makan tetapi tidak ada makanan dalam mulutnya, maka tidak mengapa diberi salam dan salam itu wajib dijawab.

5. Ketika sedang khutbah Jumaat. Imam an-Nawawi berpendapat, makruh memberi salam kepada jamaah yang hadir, kerana mereka disuruh untuk berdiam diri mendengarkan khutbah.

6. Orang yang sedang membaca al-Qur’an, menurut pendapat Imam Abu al-Hasan al-Wahidi, adalah lebih afdal tidak memberi salam kepadanya. Jika dia diberi salam, cukup baginya menjawab dengan isyarat. Akan tetapi jika dijawabnya dengan lisan, sambungan bacaan al-Qur’annya dimulai lagi dengan Isti‘adzah

7. Makruh memberi salam kepada orang yang membaca talbiah ketika berihram, kerana memutuskan talbiah itu adalah makruh. Tetapi jika dia diberi salam, maka dijawabnya salam itu dengan lisan (bukan dengan isyarat).

8. Makruh juga hukumnya jika seseorang itu memberi salam dengan mengatakan ‘alaikassalam sungguhpun begitu, wajib dijawab salam tersebut, kerana ianya termasuk dalam kategori salam, sepertimana yang diriwayatkan daripada Abu Jurai al-Hujaimi Radhiallahu ‘anhu, beliau berkata:

Maksudnya: “Aku telah datang kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam lalu aku berkata : Ya Rasulullah! Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Jangan awak katakan “alaikassalam” kerana sesungguhnya ucapan “alaikassalam” itu adalah salam untuk orang-orang yang telah mati.”

(Hadis riwayat Abu Daud dan at-Termizi)

9. Makruh memberi salam dengan isyarat, ini berdasarkan keterangan dari Jabir Radhiallahu ‘anhu bahawa Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

Maksudnya: “Janganlah kamu memberi salam seperti orang-orang Yahudi, kerana sesungguhnya mereka memberi salam menggunakan dengan kepala, tangan dan isyarat.”

(Hadis riwayat an-Nasa’i)

Adapun larangan ini ditujukan khas bagi sesiapa yang mampu memberi salam tetapi tidak mengucapkannya, kecuali jika ada keuzuran, seperti orang bersembahyang, bisu dan orang yang diberi salam itu jauh jaraknya sepertimana yang diriwayatkan daripada ِAsma’ Radhiallahu ‘anha, beliau berkata:

Maksudnya: “Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam telah melalui dalam masjid dan dalamnya terdapat sekumpulan wanita yang duduk, maka Baginda memberi isyarat salam dengan tangan Baginda.”

(Hadis riwayat at-Termizi)

10. Menentukan salam kepada seseorang atau kumpulan tertentu. Kita ditegah menentukan salam kepada seseorang yang tertentu, kerana salam bertujuan kemesraan, damai dan persaudaraan. Jika menentukan salam, ianya akan menimbulkan buruk sangka serta perasaan iri hati yang membawa kepada permusuhan.

Dari huraian ini, dapatlah disimpulkan bahawa perkara memberi dan menjawab salam itu bukanlah juga mudah, kerana atas tanggapan ia sudah menjadi perkara biasa, tetapi ia mempunyai huraian dan permasalahan yang patut difahami oleh masyarakat kita.

Islam mengajarkan umatnya supaya menanamkan dalam diri dan menjadikan budaya memberi salam sebagai salah satu cara hidup bermasyarakat. Islam menyeru umatnya agar mendoakan saudaranya dengan kesejahteraan. Oleh sebab itu, untuk memupuk amalan memberi salam, kita harus menanamkan budaya memberi salam di kalangan anak-anak kita sejak kecil lagi.

Allah Subhanahu wata’ala telah mengaturkan cara salam untuk umat Islam bagi menunjukkan bahawa agama Islam adalah agama yang penuh kedamaian, ketenteraman dan ketenangan. Dalam hubungan ini Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda :

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah menjadikan salam itu sebagai cara penghormatan bagi ummat kita juga sebagai tanda kesejahteraan bagi orang-orang Zimmi yang ada dalam lindungan kita.”

(Hadis riwayat al-Baihaqi)

Nov 6, 2009

tegur menegur.


dari ibnu mas'ud r.a berkata rasullullah s.a.w bersabda:

" sesungguhnya kerosakkan yang mula pertama terjadi pada bani israel iaitu bila seseorang bertemu kawannya dan berkata "wahai kawanku, bertakwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah apa yang engkau lakukan itu kerana perbuatan itu tidak boleh kau lakukan". kemudian pagi harinya, ia bertemu lagi dan kawannya juga sedang melakukan perbuatan terlarang itu tetapi ia tidak mengingatkan nya lagi, bahkan ia mengawaninya untuk makan-makan, minum-minum dan duduk-duduk. bila mereka telah berbuat seperti itu semua, maka Allah mengunci hati masing-masing dari mereka itu. kemudian rasulullah s.a.w membacakan ayat al-Quran yang ertinya

telah dilaknati orang-orang kafir dari bani israel dengan lisan Daud dan Isa putra Maryam. yang demikian itu disebabkan kerana mereka derhaka dan selalu melampaui batas. mereka satu sama lain tidak melarang perbuatan mungkar yang mereka perbuat. sesungguhnya amat buruklah apa yang selalu mereka perbuat itu. kamu melihat kebanyakkan dari mereka tolong menolong dengan orang-orang yang kafir (musyrik). sesungguhnya, amat buruklah apa yang mereka sediakn untuk diri mereka iaitu kemurkaan Allah kepada mereka; dan mereka akan kekal dalam siksaan. sekiranya mereka beriman kepada Allah, kepada nabi yakni Musa dan kepada apa yang diturunkan kepadanya (nabi), nescaya mereka tidak akan mengambil orang-orang musyrikkin menjadi penolong-penolong, tapi kebanyakkan dari mereka adalah orang-orang yang fasik." (5: 78-81)

kemudian beliau bersabda pula:"jangan demikian, demi Allah, kamu sekalian harus mengajak untuk berbuat baik ( amar makruf) dan melarang dari perbuatan mungkar (nahi mungkar) cegahlah orang yang berbuat aniya dan kembalikanlah ia kejalan yang benar serta kamu harus membatasi diri didalam mengajak kebenaran itu (jangan ikut melakukan yang dilarang Allah); atau kalau tidak nescaya Allah mengunci hati masing-masing dari kamu sekalian kemudian Allah akan mengutuk kamu sebagaimana Ia telah mengutuk bani israel". (hadith riwayat Abu Dawud dan at-Tarmidzi)

"jikalau engkau melihat umatku takut berkata kepada orang zalim, "engkau orang zalim" maka ucapkanlah selamat tinggal kepada mereka" (hadith riwayat ahmad dan al-hakim)

credit:komik dakwah dan kuliah..kerja..nikah oleh mas udik abdullah.

KELUASAN FIQH UNTUK PELAJAR & PENGAMAL PERUBATAN



Berikut adalah sedutan dari artikel Tegas Berakidah, Luas Dalam Fekah oleh mantan Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin. Moga menjadi panduan & manfaat buat semua.
Justify Full
Di sana, saya dalam banyak ucapan menceritakan kepada mereka tentang dua perkara yang penting. Pertama, kejelasan dan ketegasan Islam dalam perkara-perkara akidah. Kedua; keluasan dan kemudahan yang diperuntukkan oleh Islam dalam soal fekah.

Perkara ini perlu dijelaskan kerana dalam kalangan umat Islam, termasuk di Malaysia ada yang begitu longgar dalam akidah tapi begitu sempit dalam perkara fekah. Maka kita tidak hairan jika menemui di Malaysia mereka yang berserban atau berkopiah dan begitu takut untuk terkeluar dari mazhab fekah kebiasaannya, namun dalam masa yang sama dia masih percaya kuat kepada bomoh, atau gurunya dianggap ajaib, atau masih percaya tangkal itu dan ini.

Sepatutnya, dalam isu akidah seseorang hendaklah sensitif dan selalu takut akan segala unsur syirik. Sementara dalam soal fekah, ada keluasan yang diberikan oleh syarak yang boleh kita amalkan, namun ramai orang masih takut dengannya.

Umpamanya, di sebelah Eropah ini, pada musim sejuk seperti sekarang, waktu siang agak singkat. Waktu solat mereka berkejaran dengan waktu kelas atau peperiksaan. Sebenarnya, dalam hal yang seperti ini, mereka boleh mengamalkan solat jamak, tanpa qasar. Sekalipun jika mereka menganggap diri mereka sudah tidak bermusafir, mereka tetap mempunyai peruntukan untuk menjamakkan solat tanpa qasar.

Jamak bermaksud menghimpun dua solat dalam satu waktu, samada pada waktu pertama, atau kedua. Ini bagi solat zohor dan asar, atau maghrib dan isyak. Maka boleh dihimpunkan solat zohor dalam waktu asar, atau sebaliknya. Demikian maghrib dan isyak. Adapun qasar, iaitu memendekkan solat empat kepada dua rakaat, maka ia dikhususkan untuk mereka yang bermusafir. Sementara jamak, boleh untuk dilakukan oleh mereka yang sakit, ketakutan, terlalu sibuk, hujan, terlalu sejuk, musafir dan segala kesusahan yang lain.

Dalam hadis Muslim, daripada Sa’id bin Jubair meriwayatkan daripada Ibn ‘Abbas, katanya: “Rasulullah s.a.w bersolat Zuhur dan ‘Asar secara jamak di Madinah tanpa sebab ketakutan atau musafir”. Kata Abu Zubair: “Aku bertanya Sa’id mengapa Rasulullah s.a.w berbuat demikian?”. Jawabnya: “Aku pun pernah bertanya Ibn ‘Abbas seperti mana engkau bertanyaku, jawab Ibn ‘Abbas: “Kerana baginda mahu agar umatnya tidak beban”.

Maka bagi yang kesuntukan masa, seperti pelajar, atau doktor bedah, atau ahli parlimen, atau polis yang bertugas menjaga lalu lintas, atau mereka menjaga jentera yang sukar untuk ditinggalkan, maka peruntukan jamak ada dalam hadis ini untuk mereka. Namun malangnya di Malaysia, ada yang sanggup meninggalkan solat apabila masuk hospital atas alasan sukar untuk solat.

Apa tidaknya, fekah yang diajar diajar begitu sukar kerana ditokok tambah berbagai hukum lain yang memayahkan. sehingga disuruh sesiapa yang sakit tidak mampu berwuduk sepenuhnya untuk wuduk separuh dan bertayamum sebakinya. Orang sihat pun hanya berwuduk, tiba-tiba yang sakit disuruh wuduk dan tayamum.

Para pelajar di sini mempunyai masalah kerana anjing begitu banyak. Ramai yang membawa anjingnya ke sana sini. Jalan menjadi kotor dengan najis anjing yang berselerakan. Berselisih dan bersentuh dengan anjing bukan perkara luar biasa. Demikian juga dengan daging babi yang amat digemari oleh ‘orang puteh’. Kefahaman fekah tempatan kita menjadikan sesetengah pelajar kita begitu gusar dalam masalah ini.

Saya telah memberikan beberapa jawaban untuk mereka menceritakan kepelbagaian pandangan sarjana Islam berhubung dengan nilai najis kedua haiwan berkenaan dan bagaimana kita dapat mengambil manfaat dari keluasan fekah Islam dalam hal-hal tersebut. Apa yang penting mereka perlu tegas dalam akidah dan ambil kemudahan fekah yang diberikan syarak.