Apr 6, 2014

RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bismillahirrahmanirrahim.

Allah berfirman dalam surah Al-Ma’idah,ayat 88 :  

“Dan makanlah makanan yang halal lagi baik daripada apa yang telah Allah rezekikan kepadamu,dan bertakwalah kepada Allah yang kamu beriman denganNya.”

Setelah sekian lama memikirkan resepi yang sesuai dan menarik untuk dikongsikan, insyaAllah kali ini saya ingin berkongsi resepi Snow Cheese Cake.Idea untuk berkongsi resepi Snow Cheese Cake ini muncul setelah kawan saya mencuba resepi ini.Dan ternyata hasilnya sangat sedap dan memuaskan.Dan bagi penggemar tegar cheese cake,bolehlah mencuba resepi ini.


RESEPI SNOW CHEESE CAKE
resepi oleh : hanamemories.blogspot.com & salamisimon1.blogspot.com



Bahan-bahan


Untuk Kek:
·                     4 keping slice cheese
·                     170ml susu segar
·                     70g butter 
·                     80g gula halus
·                     80g tepung gandum ayak
·                     4 biji telur
·                     1sudu kecil esen vanilla

Untuk Topping
·                     250g cream cheese
·                     1/2 tin susu pekat 
·                     1/2 ketul keju cheddar kraf 

Bahan-bahan untuk Cream Cheese Filling:

500 gram cream cheese
150 gram gula icing
1/4 sudu teh garam halus
100 gram UHT Whipping Cream - diputar

Cara untuk Cream Cheese Filling:

1. Putar cream cheese bersama gula icing & garam hingga licin.
2. Masukkan whipping cream yang telah diputar dan gaul sehingga rata.

Cara-cara

·Untuk kek-siat-siatkan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (Tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.

·Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk  (terbalikkan tak jatuh).

·Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 

·Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan  whisk.

·Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.

·Ambil 1/3 daripada putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur.Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati.(jangan over, adunan agak ringan dan pekat)

·Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dengan baking paper)

·Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. 

·Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dari oven.

·Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.Sapukan Cream Cheese Filling di permukaan lapisan pertama.

·Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.Boleh juga gunakan Cream Cheese Filling sebagai topping.

Rasulullah Saw berkata kepada Umar bin Abi Salamah, “Wahai anak, ucapkanlah Bismillah dan makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah dari apa yang ada di hadapanmu”. (HR. Bukhari).

Selamat mencuba =)

Penulis,
Mya.
Medical University of Warsaw


No comments:

Post a Comment